• Datum objave: Utorak - 10. 02. 2015 | 09:54
 • Kategorija: Bliski Istok
 • Broj čitanja: 1298 puta


Bashar AL-Assad je spreman surađivati u borbi protiv ISIL-a, ali ne u koaliciji na čelu sa SAD-om

 • piše: N.Babic
 • bashar al assad,islamska država,koalicija  Sirija je spremna na suradnju s drugim državama u borbi protiv takozvane "Islamske države", ali ne smatra da je moguće sudjelovanje u međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD, rekao je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad  u intervjuu za BBC.


  "Definitivno, ne možemo i ne želimo to učiniti (sudjelovati u koaliciji) iz jednostavnog razloga  jer ne možemo biti saveznici s državom (SAD) koja podržava terorizam", rekao je sirijski predsjednik, odgovarajući na pitanje može li Sirija surađivati ​​sa zemljama koje su dio koalicije.


  Assad je istaknuo „kako sirijska vlada ne komunicira izravno sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv ISIL-a, ali prima informacije o zračnim napadima".


  "Ne, ne postoji izravna komunikacija. Ona se odvija preko trećih osoba, preko Iraka i drugih zemalja, a ponekad nam šalju poruke opće naravi, ne i taktičke. Znali smo za kampanju prije nego je i počela, ali nismo znali detalje", rekao je Assad.


  "Dijaloga nema, nego, da tako kažem, samo informacije", dodao je Bashar Al-Assada, govoreći o „suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama“.


  Sjedinjene Američke Države su uz podršku savezničkih zemalja 23. rujna počele provoditi zračne udare po položajima tzv „Islamske države“ u Siriji. SAD su pokrenule ovu misiju  bez dopuštenja sirijskih vlasti, a od kolovoza prošle godine se slična  operacija  provodi u Iraku.


  Obzirom da obujam i silinu zračnih udara, barem onako kako prenose mediji, njihov je učinak bio relativno slab. Prekretnica je, navodno, bilo butalno ubojstvo jordanskog pilota, nakon čega je službeni Amman u znak odmaze samoinicijativno izvršio brojne zračne udare i nanio ogromnu štetu ISIL-u u samo nekoliko dana borbenih djelovanja, moguće veći nego koalicija na čelu s SAD-om u nekoliko mjeseci zračnih napada.


  Budući da brojni analitičari tvrde kako se ISIL ne može poraziti bez snaga na kopnu, počelo se kalkulirati kako će tu zadaću na sebe preuzeti jordanska vojska i da će jordanske oružane snage ući u Siriju, čemu se Damask oštro usprotivio.
  Zbog blizine jordanske granice i kako bi se spriječio mogući ulazak jordanskih trupa na sirijski teritorij, vladine snage u Siriji su jučer pokrenule veliku ofenzivu na svim dijelovima bojišta u južnoj pokrajini Dara'a i području Al-Quneitra.


  Vladin izvori navode kako je bitka za Dara'au je u tijeku, te da se sirijska vojska bori da preuzme nadzor nad cijelim strateški važnim područjem Zapadne Ghoute.


  7. mehanizirana divizija i 9. oklopna divizija su pokrenule snažan napad na mjesto Liwaa Seif al-Islam u opkoljenom selu Kafr Shamis, što je rezultiralo u  zauzimanjem Tal Ghashama od starne vladinih snaga.


  Unatoč zauzimanju Tal Ghashama, 7. i 9. divizija nisu bile u stanju osloboditi preostali teritorij u Kafr Shamisu, budući da su se borci preostalih skupina takozvane „Slobodne sirijske vojske“ i militanti Al-Nusra Fronta utvrdili u sjedištu opkoljenog sela.


  Silinu borbi potvrđuje izvješće sirijske vojske, gdje priznaju da su imali uništen jedan tenk, 11 mrtvih vojnika i na desetke ranjenih, dok je neprijateljska strana priznala 20 mrtvih, iako se točan broj ne može utvrditi.


  Sjeverno od Kafr Shamisa je sirijska vojska nastavila ofenzivu u Deir 'Adassu, pokušavajući probiti linije pobunjeničke obrane i zauzeti nove položaje u istočnom dijelu naselja.


  Nakon silovitog napada sirijske vojske i boraca libanonske šiitske milicije Hezbollah, popucale su linije obrane  i preuzet je nadzor na istočnom dijelom sektora Deir 'Adass. Valja napomenuti da, unatoč tvrdnjama o zauzimanju ovog sela, pobunjenici i dalje kontroliraju najmanje 65% od preostalog teritorija uz granicu i za pretpostaviti je da će se ofenziva sirijske vojske i Hezbollaha nastaviti.


  sirija mapa

  Facebook komentari:  Komentari:(0)

  Napomena: - komentari čitatelja ne predstavljaju stav uredništva portala www.altermainstreaminfo.com.hr . Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo.


  Idi na vrh straniceBudite prvi koji će postaviti komentar