Dom

Kazina su se promijenila tijekom proteklih godina

Kockanje je popularno već stoljećima. Od bacanja kockica i kartanja svega stotinu godina nakon Kristova rođenja sve do modernih tehnologija koje koriste današnje online kockarnice.

Kockarnice i igre na sreću općenito su višebilijunska industrija koja do dana današnjeg služi kao nevjerovatno praktičan i zabavan način provođenja slobodnog vremena uz koji je također moguće ostvariti značajne novčane dobitke.

Kroz povijest, ova industrija je doživjela drastične promjene. U narednim minutama, podsjetit ćemo se kako je tekao taj razvoj u posljednjih nekoliko desetljeća.

Harry Ogden, prva osoba koja je ostvarila profit kockanjem

90-ih osamnaestog stoljeća, Harry Ogden postao je poznat kao prva osoba koja je ostvarila značajan profit na vođenju kladionice. Ogden je procijenjivao izglede sudionika konjskih utrka na engleskom Newmarket Heath-u. Nakon proučavanja trkališta, definirao bi omjere izgleda pobjede za svakog konja, a ne samo za dva najizglednija kakva je bila praksa do tada.

Kako je vrijeme prolazilo, svi tipovi kockanja ograničavani su na konjske utrke zbog zakona koji su branili kockanje u obliku kartanja za novac. To je ujedno i bio glavni razlog zašto su počele nicati tradicionalne kladionice sredinom 19. stoljeća koje su omogućavale klađenje i na druge sportove osim konjskih utrka.

Legalizacija kladionica 60-ih godina prošlog stoljeća

1961. godine, pojavila se prva legalna kladionica. U šest mjeseci nakon izmjene zakona o kockanju, registrirano ih je preko deset tisuća.

Ove kladionice utrle su put kockanju kao jednom od glavnih oblika zabave. Međutim, u to vrijeme, sastojale su se od osobe koja zaprima oklade iza pulta i onoga koji vodi ploču, a koji je bio odgovoran bilježiti rezultate i vrijednosti odnosno cijene pojedinih oklada (utrka).

Do 80-ih godina dvadesetog stoljeća, tehnologija je počela mijenjati tradicionlani ustroj dozvolivši kladionicama da prikazuju utrke uživo u svojim prostorijama uz skoro obaveznu ponudu jednorukih jackova, automata za klađenje s fiksnim omjerima i kompjuterski generiranim trkalištima (virtualne utrke).

Online kockarnice i pojava prvih online bingo portala

Do kraja 90-ih prošlog stoljeća, s rastom popularnosti interneta, kladioničari su shvatili potencijal online klađenja. Kompanije kao primjerice Betfair bile su neke od prvih koje su nudile online bingo i poker. To je otvorilo vrata mnogim kompanijama koje su nudile praktički iste stvari.

S obzirom da moderni kladioničari nude nekoliko značajki koje je nemoguće replicirati u „kućnom“ klađenju kao, recimo, društveni aspekt i sama atmosfera koju stvaraju online kockarnice, internetsko klađenje postaje sve snažnije i utjecajnije iz godine u godinu.

Razvoj mobilnih aplikacija i klađenja u pokretu

Kako internet i mobilni uređaju mijenjaju naše navike kockanja, sve više kompanija počinje nuditi mobilne aplikacije za klađenje.

Taj oblik klađenja donosi više od 100 milijuna eura kroz oklade svake godine. Zaključno s 2018., 40% ukupnog tržišta online kockanja odlazi na kockanje (klađenje) u pokretu zahvaljujući napretku tehnologije pametnih telefona i razvoju mobilnih aplikacija online casina.

Povelik i zaista značajan broj igrača radije igra putem digitalnih uređaja nego preko tradicionalnog kladioničara (osobe) pa čak i kasina jer je sve jednostavnije i dostupnije.

Tehnologija je utjecala na kockanje do te mjere da danas svaki igrač očekuje takav dostupan i jednostavan model od svake kompanije koja nudi igre na sreću. Čak se i tradicionalne kockarnice (smještene u fizički prostor) moraju povinovati takvim zahtjevima tako da je danas praktično nemoguće naići na kockarnicu koja nema mobilnu aplikaciju.