• Datum objave: Petak - 30. 01. 2015 | 08:47
 • Kategorija: Europa
 • Broj čitanja: 1884 puta


Poznajete li povijest Drugog svjetskog rata? Tko je oslobodio Europu od nacizma? (Rezultati ankete u tekstu)

 • piše: N.Babic
 • Hitler at Paris  U prošlom tekstu je na temelju članka Paula C. Robertsa bilo riječi o aktualnim događanjima i kako mediji oblikuju stvarnost, posebice kada je riječ o muslimanima u Europi. U tom je kontekstu zanimljiva anketa „Francuskog instituta za istraživanje javnog mnijenja“ (Instituto Francés de Opinión Pública) provedeno u Francuskoj u godinama 1945., 1994. i 2004., a koje otkriva kako je javnost evoluirala tijekom vremena i promijenila mišljenje o tome koja je nacija najzalužnija za poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.  Ova longitudinalna studija koju je proveo francuski institut IFOP (akronim na francuskom) pokazuje koliko se razlikuja percepcija ispitanika tijekom navedenog vremena.  U svibnju 1945. je 57% francuskog stanovništva odgovorilo da je SSSR najzaslužniji za poraz njemačkog nacizma, međutim, taj se odnos preokrenuo nakon ankete u svibnju 1994. godine, kada su SAD zauzele mjesto Sovjetskog Saveza, a 2004 je više od pola ispitanika SAD smatralo za osloboditelje, Veliku Britaniju 16%, a Crvenu Armiju je prije deset godina samo 20% Francuza smatralo za najzaslužniju silu koja je dovela do sloma Hitlerove Njemačke.


  U svjetlu nedavnih izjava ukrajinskog premijera Yatsenyuka „kako je SSSR napao i Ukrajinu i Njemačku u Drugom svjetskom ratu“, ili poljskog ministra vanjskih poslova koji je izjavio „kako je ukrajinska armija oslobodila Auschwitz“, ne znajući da su vojnici „Ukrajinskog fronta“  Crvene armije bili pripadnici svih nacija tadašnjeg SSSR-a (prema nekim izvorima je bilo pripadnika 100 sovjetskih nacija i etničkih manjina), može se očekivati da će rezultati slijedeće ankete biti u još veću korist anglo-saksonske koalicije.


  Rezultati ankete IFOP-a:


  Rezultati ankete IFOP-a  Facebook komentari:  Komentari:(0)

  Napomena: - komentari čitatelja ne predstavljaju stav uredništva portala www.altermainstreaminfo.com.hr . Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo.


  Idi na vrh straniceBudite prvi koji će postaviti komentar