• Datum objave: Nedelja - 08. 02. 2015 | 18:01
 • Kategorija: Euroazija
 • Broj čitanja: 2131 puta


Putin uvijek može poslati vojsku u Ukrajinu - Od 2009. svi ruski predsjednici imaju "trajno pravo na korištenje ruske vojske van granica RF"

 • piše: N.Babic
 • putin,vojska  Nakon ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom je Vladimir Putin od ruskog parlamenta zatražio ukidanje njegove vlastite rezolucije od 1. ožujka o slanju ruskih oružanih snaga u Ukrajinu. Zahtjev Vijeću Federacije je Putin poslao u trenutku eskalacije krize, nakon što je u Kijevu izveden oružani državni udar i tada je ruski predsjednik od parlamenta zatražio odobrenje za slanje vojske u Ukrajinu ističući "kako je taj potez nužan u obrani sunarodnjaka, misleći na milijune etničkih Rusa koji većinom žive na prostoru istočne Ukrajine".   Nešto kasnije je, tijekom posjete Beču u društvu austrijskog predsjednika Heinza Fischera, Putin na konferenciji za novinare izjavio "kako to ne znači da Rusija više neće pratiti situaciju u Ukrajini".  Mnogi su se pitali što se dogodilo i iz kojeg je razloga ruski predsjednik tražio ukidanje posebnih ovlasti koje je dobio dekretom 1. ožujka prošle godine, koja je prilično uznemirila dobar dio zapadnih dužnosnika, a neki su ga čak uspoređivali i proglasili "novim Hitlerom i sljednikom imperijalističke politike iz vremena carske Rusije".  Mišljenja su bila podijeljena, međutim, previđa se jedan bitan detalj, a to je da Vladimir Putin 
  nije izgubio pravo na slanje ruskih vojnika u Ukrajinu.  Naime, čak i nakon ukidanja odredbe od 1. ožujka, ruski predsjednik "u rezervi" ima rezoluciju usvojenu 2009., prenose Vedomosti. Još u prosincu 2009 je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev od Vijeća Federacije dobio "trajno pravo na operativnu upotrebu ruskih oružanih snaga u inozemstvu", dok urednik ruskog dnevnog lista piše "kako je posebna odredba od 1. ožujka imala odlike objave rata u onom obliku kakav je postojao zbog referenduma na Krimu“.  Što se tiče rezolucije iz 2009., koja ruskom predsjedniku kao vrhovnom zapovjedniku daje trajne ovlasti za korištenje ruskih oružanih snaga van granica Ruske Federacije, ona još uvijek je na snazi, što znači da ruski predsjednik za posebnom odredbom u kojoj se eksplicitno spominje Ukrajina nije imao niti potrebe, stoga se nagađa se da je onda usvojena isključivo radi postizanja posebnog psihološkog učinka. U međuvremenu se pokazalo kontraproduktivnim imati dvije rezolucije s gotovo istim sadržajem, ali se jedna odnosi na uporabu ruskih snaga van granica općenito, dok je druga bila "za potrebe susjedne Ukrajine".  Najavljujući sastanak Vijeća Federacije, aktualni predsjednik Gornjeg doma parlamenta, Sergej Mironov, za RBC je rekao da će ruski predsjednik dobiti odgovarajuća prava. On je podsjetio da je u rezoluciji iz 2009. Medvedev naveo "kako upotreba ruskih vojnika u inozemstvu treba poslužiti da bi se zaštitili interesi države i njezinih građana, kao i za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".  "Korištenje vojnika van granica Rusije bi se dogodilo u skladu s općeprihvaćenim načelima i normama međunarodnog prava i u skladu sa zakonima Ruske Federacije", stoji u zahtjevu Dmitrija Medvedeva iz 2009, kojeg je ruski parlament prihvatio u cijelosti.


     Sergej Mironov je naglasio "kako je glavni argument za izglasavanje zakona iz 2009. bilo pružanje prilike predsjedniku Ruske Federacije da osigurati tajnost i, sukladno tome, efekt iznenađenja za neprijatelja".   "Konačno, sam predsjednik ne mora biti uvijek u Gornjem domu parlamenta. Tjedan dana naon što je Medvedev podnio taj zahtjev, on je izglasan i ta rezolucija nikada nije službeno ukinuta", kaže Mironov.
  Facebook komentari:  Komentari:(0)

  Napomena: - komentari čitatelja ne predstavljaju stav uredništva portala www.altermainstreaminfo.com.hr . Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo.


  Idi na vrh straniceBudite prvi koji će postaviti komentar