Sirija – Korak do mirnog rješenja sukoba ili općeg rata?

Jučer su vodeće svjetske sile dogovorile “prekid neprijateljstava” i dostavu hitne humanitarne pomoći Siriji, priopćile su agencije nakon susreta Međunarodne skupine za podršku Siriji (ISSG) u Münchenu.

Prema prihvaćenom dokumentu s kojim su se složile svjetske i regionalne sile, te predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije i Arapske lige, sukobi bi trebali prestati u roku od sedam dana, a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala biti dostavljena odmah. Područja koja su nevedena kao prioritet su ona koja su pretrpjela najveću patnju – Damask, Deir Ez-Zor i Madaya.

Međutim, prekid vatre se neće odnositi na borbe protiv militanata “Islamske države”, Al-Nusra Fronta i drugih terorističkih skupina koje se bore u Siriji.

Nakon maratonskih razgovora u kojima su sudjelovali Rusija, SAD i još 15 zemalja, sve zemlje su se složile o potrebi uspostave mira u Siriji, te da se pregovori u Ženevi nastave što je prije moguće.

Međutim, američki državni tajnik John Kerry je priznao da su obećanja sa sastanka u Münchenu za sada samo na papiru, a on i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov su se složili da će “pravi ispit” biti kada sukobljene strane u Siriji ispoštuju preuzete obveze.

Istovremeno su redova “sirijske oporbe” priopćili kako ne pristaju na nikakav prekid vatre i pregovore sve dok Bashar Al-Assad ne odstupi s vlasti i dok se iz Sirije ne povuku sve strane postrojbe.

Kako prenosi An-NaharTV, na sastanku u Hotelu “Hilton” u Münchenu su razgovarali predstavnici takozvane “sirijske oporbe” na čelu sa Riadom Hijabom i saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir, a prije susreta su razgovarali i s Johnom Kerryem i izvijestili ga o ovoj odluci.

Kerry se kasnije sastao s Lavrovom, ali je Riad Hijab izjavio “kako će se on s ruskim ministrom sastati tek nakon odlaska sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada s vlasti i stranih milicija koje se bore na njegovoj strani, te nakon što se formira tranzicijska vlada bez Assada i njegovih najbližih suradnika”.

Nakon ove izjave je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio da “nije jasno je li uopće moguće provesti sporazum o prekidu vatre, ali da će se pokušati ostvariti ono što nije do sada postignuto, prije svega u smislu dostave pomoći ljudima koji se u Siriji nalaze u okruženju”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je oštro osudio pozive međunarodne zajednice da otvoriti turske granice i primi nekoliko desetaka tisuća raseljenih Sirijaca.

Francuski predsjednik Francois Hollande je za francusku televiziju rekao “kako se mora učiniti sve da Bashar Al-Assad odstupiti s vlasti i da Rusija prekine svoje zračne udare u Siriji”, iz Münchena izvještava An-NaharTV.

John Kerry je vjerojatno neugodno iznenadio predstavnike takozvane “sirijske oporbe”, Saudijsku Arabiju i Tursku, koja je već poslala prosvjednu notu Washingtonu zbog izjave da sirijski Kurdi i njihova stranka PYD i Jedinice narodne zaštite (YPG) nisu terorističke organizacije, a sada je izjavio “kako u Siriji neće biti mira ako Assad odluči ostati na vlasti, jer to ne žele neke regionalne sile, ali da se s njim mora pregovarati”.

Nesuglasice po pitanju Sirije je neophodno riješiti tijekom ovog tjedna,  dok u pregovorima mora sudjelovati i sirijski predsjednik Bashar Al-Asad, izjavio je američki državni tajnik John Kerry nakon petosatnog sastanka Međunarodne skupine za podršku Siriji u Münchenu.

Prema njegovim riječima, uspjesi sirijske vojske neće osigurati pobjedu sirijskih vlasti, već je neophodno postići mirno rješenje konflikta i usredotočiti se na borbu protiv terorista.

Govoreći o uspjesima sirijske vojske u Aleppu, Sergej Lavrov je istaknuo da je neophodno napadati one koji su tu zemlju okupirali, te da iz Aleppa ne bježe civili, nego okupatori. Također je naglasio da će pripreme eventualne kopnene operacije u Siriji dodatno pogoršati već postojeći konflikt.

“SAD se ne bi trebale baviti svojim geopolitičkim igrama, već da se usredotočiti na rješavanje problema koji su se pretvorili u realnu prijetnju čovječanstvu”, istakao je Lavrov.

Obojica ministara se se složili da treba što prije obnoviti sirijske pregovore u Ženevi, te provesti sve točke rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji.

Lavrov je dodao i da će se u borbi treba fokusirati na teritorije koje trenutno kontroliraju teroristi “Islamske države”, Al-Nusra Fronta, ali i drugih terorističkih organizacija prisutnih u Siriji.

Uznemirujuća vijest je da je Saudijska Arabija jučer i službeno priopćila “kako će poslati svoje vojnike u Siriju, koji će se tamo boriti protiv militanata “Islamske države”.

Kako izvještava saudijska medijska kuća Al-Arabiya, odluka saudijskog režima o slanju vojnika je “konačna i bit će dio mnogo veće koalicije za borbu protiv terorizma”.

Al-Arabiya je citirala glasnogovornika saudijske vojske, generala Ahmada Al-Assiria, koji je potvrdio da je odluka “konačna” i “nepovratna”.

Glasnogovornik saudijske vojske je također uputio poruku Iranu, kojeg ne optužio da podržava “teroriste” u Siriji i Jemenu.

Odluka Saudijske Arabije o slanju kopnenih snaga u Siriju je prilično čudna, obzirom na činjenicu da na svom vlastitom teritoriju trpi poraze od jemenskih boraca na jugu zemlje.

Nije jasno je li ova odluka zaista “konačna” i “nepovratna” ili je poput one kada je Rijad, bez konzultiranja s vlastima islamskih zemalja, priopćio “kako stvara veliku islamsku protuterorističku koaliciju”, nakon čega se ispostavilo da se radilo o običnom triku i većina islamskih vladara i dužnosnika je sutradan izjavila “kako ništa ne znaju o tome  i da su vijest saznali iz medija”.

U svakom slučaju, kada je saudijska Arabija u pitanju ipak treba biti na oprezu, ali u stanju u kakvom joj je sada vojska, koja bez stranih plaćenika i pomoći drugih zemalja ne bi uspjela očuvati ni vlastite granice, slanje saudijskih kopnenih snaga u Siriju izvan okvira neke koalicije je gotovo nemoguće.

Što se tiče vojnih aktivnosti Rusije, jučer je rusko Ministarstvo obrane priopćilo kako ne namjerava mijenjati strategiju svojih vojnih operacija u Siriji u skladu s preporukama Pentagona.

“Mi smo u zadnje vrijeme čuli savjete od Pentagona o potrebi mijenjanja naše strategije u Siriji kako bi pomogli Sjedinjenim Državama u provedbi političke tranzicije vlasti u toj zemlji. Podsjećamo da je cilj našeg djelovanja u Siriji uništiti terorizam, koji je izravna i jasna prijetnja sigurnosti naše zemlje i svijeta”, rekao je glasnogovornik ministarstva, general Igor Konašenkov.

On je naveo da sve političke probleme trebaju riješiti samo Sirijci, uz međunarodno posredovanje, ali ne odvojeno, nego za pregovaračkim stolom.

“Mi nikada nismo imali i nikada nećemo imati bilo koju drugu ‘strategiju”, istaknuo je general Konašenkov.

“U posljednjih pet godina smo jasno vidjeli rezultate strategije Washingtona. Političke promjene na Bliskom istoku i u blizini ruskih granica. Umjesto “trijumf demokracije”, posvuda vidimo razaranja, krv i izbjeglice. Je li to razlog zašto strani stratezi sada govore o nužnosti pokretanja kopnene operacije u Siriji i Libiji? Možda ove savjetnike treba zaustaviti da ne počine iste pogreške iznova?”, rekao je Konašenkov, prenosi TASS, a Sergej Lavrov je jutros izjavio da će Rusija nastaviti svoje vojne operacije protiv svih terorističkih skupina u Siriji koje ne podliježu primirju.

To znači da će se nastaviti kampanja protiv “Islamske države” i Al-Nusra Fronta, te skupina Ahrar Al-Sham, Jaish Al-Islam, Harakat Nour Al-Din Al-Zenki i Jaysh Al-Fateh, te drugih skupina i koalicija koje se, ovisno o području kojeg drže pod nadzorom, različito nazivaju, ali su oglavnom odane ili Al-Nusra Frontu ili Islamskom frontu koji odbija pregovore sve dok Bashar Al-Assad ne odstupi s vlasti.

Stoga ispada da se u području sjevernog Aleppa prekid vatre, ako bude i uspostavljen, odnosi samo na jednu manju skupinu boraca takozvane “Slobodne sirijske vojske” koja drži položaje južno od grada Mare.