Sirijska vojska potiskuje ISIL i napreduje prema zrakoplovnoj bazi Al-Tabqa južno od Raqqe

Nakon što su jučer sirijske snage proširile područje nadzora sjeverno od grada Ithriyah, koji se nalazi na prometnici koja povezuje Hamu i Aleppo, danas su nastavile napredovati i zauzele još tri kontrolna punkta takozvane “Islamske države” u sjevernom dijelu tog operativnog područja. Sirijske snage se sada približavaju zrakoplovnoj bazi Al-Tabqa koju je ISIL zauzeo u kolovozu 2014.

Zauzimanjem baze i grada Al-Tabqa se sirijskim snagama otvara izravan put za ofenzivu na Raqqu, samoproglašenu prijestolnicu takozvane “Islamske države”.

Ivan Sidorenko je na svom Twitteru objavio fotografije pojačanja koje je Glavni stožer iz Damaska poslao u to područje i izvjesno je da će uskoro početi borbe za zauzimanje zrakoplovne baze, vjerojatno i samog grada Al-Tabqa.

Kako se vidi na fotografijama, tamo su poslane jake Nacionalne obrambene snage i posebna pukovnija “Golan” sirijske vojske, koja je do sada obavljala dužnosti na brojnim bojištima.

Sama činjenica da su u samo dva dana sirijske snage približile na nekoliko kilometara od zrakoplovne baze sugerira da bi i baza Al-Tabqa uskoro mogla biti oslobođena, kao što je bio slučaj s bazama Kweires istočno od Aleppa, Marj Al-Sultan kod Damaska i Menagh sjeverno od Aleppa koju su jučer uz podršku ruskog zrakoplovstva oslobodile kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG).