Na zapadu ništa novo, Bernie Sanders bi branio Europu od “ruske agresije”

„Sjedinjene Američke Države i NATO savez moraju ostati predani svojoj misiji obrane naroda istočne Europe od Rusije. Naš predsjednik je u pravu, istočnu Europu moramo obraniti od bilo koje vrste ruske agresije“, izjavljuje predsjednički kandidat iz redova „demokrata“, Bernie Sanders, tijekom debate koju prenosi američka nacionalna televizija.

Radi se o tradicionalnom sučeljavanju predsjedničkih kandidata, a u četvrtak navečer su se u javnoj raspravi u Milwakeeu u državi Wisconsin sučelili bivša državna tajnica Hillary Clinton i spomenuti Sanders.

Sanders je „oštroumno“ primijetio kako su agresivne akcije koje je Rusija provela u Krimu i Ukrajini, dovele do povišenja napetosti u Europi, te stoga, on čvrsto podupire inicijativu predsjednika Baracka Obame o jačanju prisustva NATO snaga u EU.

„Predsjedniku Putinu neće proći tek tako sve agresivne akcije koje provodi, bilo u Europi, bilo gdje drugdje u svijetu“, zaklinje se Sanders, pa u nastavku naglašava da se Sjedinjene Države moraju fokusirati na popravljanje odnosa s Rusijom; „Moramo dati sve od sebe i razvijati pozitivne odnose s Rusijom…to su vrlo komplicirani odnosi..“

Bernie Sanders doista „briljira“ i ovako oprečnim izjavama izaziva barem čuđenje, jer koliko je zdravog razuma ili političke zrelosti potrebno da bi se shvatilo kako se zveckanjem NATO oružjem na ruskim granicama neide u pravcu mira i izgradnje dobrih diplomatskih odnosa.

Rusija je u više navrata demantirala sve navode o agresivnim akcijama i uplitanju u poslove svojih susjeda. Osim toga, ruski dužnosnici su upozorili na gomilanje vojnih snaga i oružja na ruskim granicama od strane SAD-a i NATO-a, te da su to provokativne radnje i u suprotnosti s prethodnim sporazumima koje je Rusija ispoštovala.